Volme prezidentku Táňu Fischerovou

07.01.2013 11:04

  https://prezidentkatf.cz/assets/files/propagace/400x120-TF.gif

 

Čím víc jsem pátrala po tom, komu dát svůj hlas, tím víc mě to táhlo k paní  Táně Fischerové. Dnes už jsem si stoprocentně jista, že dám hlas právě jí.

Přikládám odkaz na jeden z velice zajímavých a inspirativních rozhovor, který stojí za vyslechnutí ať už jí člověk chce voli nebo ne. https://www.inspirativni.tv/povidani-s-tanou-fischerovou/

Myslím si, že je to moudrá žena, která si stojí za svými ideály (nejen v této volbě prezidenta) a je za všech okolností svá. Ať řekne cokoli, zní to od srdce a nejsou to jen naučená bezduchá hesla mnohých ostatních.

Táňa Fischerová neříká volte mě, jsem nejlepší, naopak zdůrazňuje, že každý má volit zodpovědně a srdcem a rozumem a ne se nechat kupovat kandidáty, kteří se snaží svou propagací násilně vnutit co nejvíce lidem.
Jak v tomhle rozhovoru říká paní Fischerová, "Masarykovská idea humanitní demokracie, stále stojí před námi a už to je dobré, že se k tomu hlásíte a že se nehlásíte k pragmatizmu moci a k tomu, že kdo má moc a peníze, tak má svět.."
Také říká, že věří (a já věřím s ní), že "nějaké to jádro té sounáležitosti, že k sobě patříme a ne že jsme oddělený tady pořád je a že jde jenom o to ho probudit a říct pojďme, jsme tady společně a pojďme to hledat." Tak pojďme hledat, co skutečně chceme a spojme se pro to.

Paní Fischerová na mě působí neuvěřitelně silným a vyrovnaným dojmem. Sice nesouhlasím stoprocentně se všemi jejími názory (ale to snad ani nelze, těžko se najdou lidé s naprosto totožnými názory), ale je pro mě především symbolem lidskosti. Myslím si, že prezident musí být především člověk se srdcem na pravém místě, který ukazuje národu správnou cestu. Sice není tím, na kom by zásadně záviselo fungování státu jako celku (na to máme ostatní složky moci ve státě), ale měl by být osobností,  jejíž mravní hodnoty mohou být vzorem..

A ačkoli na mnohé její názory působí na někoho příliš idealisticky, já jí věřím a podporuji ji.. Asi jsem taky tak trochu idealistka (lze vůbec žít bez ideálů?), ale věřím v dobro a pozitivní změnu, které však asi nelze dosáhnout, pokud zůstane člověk u starých osvědčených "pravd" a nedá šanci novým myšlenkám a přístupům jen proto, že mu berou tu vysokou jistotu, která vychází z toho, na co je zvyklý a co je "zaběhnuté". 

Doufám, že co nejvíce občanů bude volit skutečně srdcem. Myslím, že už bylo docela dost toho, na co jsme tady zvyklí, že v každých volbách vyhrává buď pravice nebo levice, přesněji řečeno ODS nebo ČSSD podle toho, na koho, na kterou stranu jsou lidé zrovna méně naštvaní (či spíše, kdo právě teď nebyl u moci). Možná, že je čas, aby přišlo něco jiného, aby nastala nějaká změna. A ta změna nastat nemůže, pokud budeme neustále volit ty stejné lidi, ty stejné strany, které už tady byli. Líbí se mi, že paní Fischerová nestojí ani na jedná straně a vyznává, že je důležitá jak společenská solidarita, tak i osobní zodpovědnost každého člověka.

Navíc je to občanská kandidátka, což znamená, že jsme si ji zvolili my občané, aby dostala šanci. Ačkoli sama nedělá téměř žádnou prezidentskou kampaň, podařilo se jí získat potřebný počet hlasů umožňujících její kandidaturu a do její podpory se zapojuje čím dál více dobrovolníků. To už samo o sobě něco vypovídá.

Doufám, že už jsou lidé natolik zralí, aby volili srdcem i rozumem koho skutečně chtějí. Ať už dáte hlas komukoli, doufám, že tato volba půjde skutečně z vás a nejen z toho, kdo podle údajných statistik má nebo nemá šanci vyhrát. Sice zjišťování informací o kandidátech, poslouchání rozhovorů s nimi atd. zabere spoustu času, ale když si dokážeme dělat čas na milion dalších věcí, tak by troška zodpovědnosti neuškodila. Sice je jednodušší zvolit toho, který na nás kouká z bilbordu na každém rohu (zvláštní, že některým stačila k získání podpisů jejich osobnost, jiní k tomu potřebovali, jak jsme ostatně zvyklí při každých volbách,miliony vyhozených peněz za svou osobní reklamu- co naplat, některé zboží bez reklamy nikdo nekoupí), ale zajímalo by mě, jak dlouho pak lidem vydrží neremcat a nenadávat (remcání však máme v české povaze a jak zpívá Tomáš Klus "probíhaj všechny nepokoje někde v pajzlu u piva" a kdyby náhodou se něco změnilo, budem snad nadávat na to, že není na co nadávat  ).

Věřím v dobro a věřím v to, že morální osobnost v čele národa je pro nás mnohem důležitější než "velcí politici", kteří si zas budou jen hrabat do kapes, honit svoje ego vysokou funkcí a dokazovat příslušníkům jiných politických stran, že oni jsou prostě nejlepší.

Diskusní téma: Volme prezidentku Táňu Fischerovou

Nebyly nalezeny žádné příspěvky.
 

© 2010 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba www stránek zdarmaWebnode